6/01/2014

Mexikói csokoládétorta, liszt nélkül

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók

22 dkg vaj
8 dkg keserű csokoládé, apróra vágva
3 dkg kakaópor, átszitálva
1 ek chilipor (ancho márkájú)
¼ tk só
6 nagy tojás
20 dkg cukor

Ganache (1:1):
8 dkg csokoládé
8 dkg tejszín

Közepes/alacsony lángon, vízgőzön olvasszuk fel a csokoládét és a vajat. Vegyük le a tűzről, és habverővel keverjük hozzá a kakaót, chiliport és a sót.
Egy tálban tojások sárgáját keverjük krémesre a cukor felével. Adjuk a csokoládés részhez, és jól keverjük össze.
Verjük habbá a tojásfehérjéket úgy, hogy közben részletekben hozzá adagoljuk a maradék cukrot.
A csokoládés keverékhez részletekben keverjük hozzá a felvert habot, óvatosan, hogy közben ne törjük össze.
Öntsük zsírpapírral bélelt, kivajazott 22 cm átmérőjű tortaformába.
Előmelegített 175°C hőmérsékletű sütőben süssük kb. 45 percig. Végezzünk tűpróbát, a szélei legyenek átsülve, de a közepe még legyen ragadós, mikor a tűt kihúzzuk.

Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Emeljük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt.

A tetejére készítsük el a ganache*-t:
Vízgőzön a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, kicsit hagyjuk hűlni, majd a tortára öntjük.




Forrás: http://laurassweetspot.com/2012/08/24/mexican-flourless-chocolate-cake

* „ganache (ejtsd: gánás) magyarul ganázskrémnek vagy párizsi krémnek is hívják…
A francia szó hallatán mindenki valami rettentően kifinomult és bonyolult dologra gondolhat, pedig a ganache nem más, mint tejszín és csokoládé keveréke.
Maga a francia szó egyébként cseppet sem kifinomultan „idiótát” jelent, és a legenda szerint a séf illette ezzel a jelzővel a kuktát, aki a csokit a tejszínbe véletlenül beleejtette.
De akár utalhatna arra is, hogy mennyire egyszerű elkészíteni: a tejszínt megmelegítjük, és a feldarabolt csokira öntjük. Elkeverjük, – a forró tejszínben a csoki felolvad – és kihűtjük. Nem kell bele cukor, vaj sem, ez nem a cukrászdákból ismert fullasztó vajas csokikrém.
A csoki-tejszín aránya attól is függ, hogy mihez akarjuk felhasználni a ganache-t, és, hogy milyen hőmérsékleten fogjuk tálalni.
1:1-es arány kenhetőbb, kanalazható krémet eredményez (egészen pici tálkákban kihűtve, mondjuk málnával önálló desszert).
2:1-es (a csoki javára) arányú ganache-ból trüffeleket is gyárthatunk, oly módon, hogy a jól kihűtött krémből dinnyevájó segítségével gömböket formálunk és holland kakaóporban meghempergetjük.” forrás: divany.hu

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)