4/12/2014

Kókuszos csavart, japán édes tésztából

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók (16 db-hoz)
Tészta

  • 375 g kenyérliszt 
  • 100 g sima liszt 
  • 35 g tejpor 
  • 75 g porcukor 
  • 3/4 teáskanál só 
  • 1 tasak (7 g vagy 2 1/2 tk) instant száraz élesztő 
  • 1 tojás, enyhén felverve
  • 150 ml (kb.) langyos víz
  • 40 g vaj, kockára vágva

Water-Roux (vizes rántás)
  • 25 g (csaknem 2 evőkanál) kenyérliszt 
  • 125 ml víz
  • A water roux technikáról először Yvonne Chen írt a Bread Doctor című könyvben, az így készült tészták nagyon puhák és levegősek.

Kókuszos töltelék
  • 200 g kókuszreszelék
  • 140 g porcukor
  • 60 g puha vaj
  • 1 közepes tojás, gyengén felverve
  • +1 tojás megkenni a tésztát

1. Krém: A kókuszkrémhez keverjük össze a hozzávalókat.

2. Vizes rántás: Keverjük össze a lisztet és a vizet egy kis serpenyőben. Főzzük közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg el nem éri a 65 º C-ot. Ilyenkor olyan sűrű a massza, hogy keverés közben látni az edény alját. Vegyük le a tűzről, fedjük le folpackkal, és hagyjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.

3. Tészta: Szitáljuk össze a liszteket a tejporral, a porcukorral és a sóval, keverjük hozzá az élesztőt is. Dolgozzuk jól össze a tojással és a vizes rántással. Fokozatosan adjunk hozzá annyi langyos vizet, hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Gyúrjuk 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A tésztát közben néhányszor dobjuk, ejtsük a munkafelületre, így javítva a szerkezetét.
Dolgozzuk bele alaposan a vajat. Formáljuk a tésztát golyó alakúra, tegyük egy nagy olajozott tálba, fedjük le fóliával, kelesszük duplájára. Akkor áll készen, ha miután ujjal belenyúlunk, a lyuk benne marad, nem töltődik vissza (fontos!). Osszuk 16 részre.

4. A képen látható módon formázzuk a tésztáinkat, tegyük őket egy vajazott sütőlapra.

5. Egy textillel fedve hagyjuk újra megkelni a formázott tésztákat, amíg duplájukra dagadnak. Kenjük meg egy felvert tojással, és süssük 190°C-on előmelegített sütőben 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

A tésztát más alakra is megformázhatjuk,
képek a forráslinken: http://cornercafe.wordpress.com/2009/02/01/coconut-buns/

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)