7/26/2015

Csokoládés jeges szél

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Ha szereted a habcsókos süteményket, a Pavlovát* vagy a Budapest tekercset** akkor biztosan ez a süti is ízleni fog.

Hozzávalók
Kéreg

  • 9 tojásfehérjét
  • 30 dkg cukrot
  • 1 evőkanál ecet

Csokoládés krém
  • 9 db tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek étkezési keményítő (kukorica)
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé, kis darabokra törve
  • 25 dkg vaj/margarin, szobahőmérsékletű
Sztracsatella krém
  • 500 ml habtejszín
  • 5 dkg csokoládé,reszelve
Verjük a tojásfehérjét a cukor folyamatos adagolásával kemény habbá, mikor már majdnem kész adjuk hozzá az ecetet.
Vékonyan megolajozott sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit (a sütő saját tepsije) és terítsük el benne a felvert habot.
Süssük előmelegített sütőben 150 °C-on 1,5 órán át. A színe aranybarna lesz, a tapintása ropogós. Mikor kihűlt óvatosan húzzuk le róla a papírt, és vágjuk 3 egyenlő részre.

A krémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a tejet. Kis hőmérsékleten, folyamatos keverés közben, főzzük puding sűrűségűre. Vegyük le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokoládét, keverjük meg, hogy felolvadjon benne. Hűtsük ki, majd keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal.

A sztracsatella krémhez verjük kemény habbá a tejszínt (tipp: érdemes habfixálót használni!) és keverjük hozzá óvatosan a reszelt csokoládét.

Állítsuk össze a rétegeket: kéreg, csokoládés krém, sztracsatella krém...
Vonjuk be tejszínhabbal, a tetejét szórjuk meg csokoládé forgáccsal.
Egy éjszakára, vagy minimum 5 órára tegyük be a hűtőszekrénybe. Ennyi szükséges ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni.

Forrás: http://recipeci.com/cokoladni-ledeni-vjetar/15567

Habcsókos desszertek itt a blogon:
* Pavlova: http://chefcricket.blogspot.hu/2013/06/pavlova.html

   Kávés pavlova: http://chefcricket.blogspot.hu/2013/10/kaves-pavlova.html

   Őszi pavlova: http://chefcricket.blogspot.hu/2014/09/oszi-pavlova.html

   Habcsók fészkek citrom krémmel: http://chefcricket.blogspot.hu/2015/04/habcsok-feszkek-citrom-curd-toltelekkel.html

** Budapest tekercs: http://chefcricket.blogspot.hu/2015/01/klasszikus-budapest-tekercs.html
Egyiptomi torta: http://chefcricket.blogspot.hu/2013/10/egyiptomi-torta.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)