10/01/2015

Lámpás keksz

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Halloween szimbóluma évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa.
Ami távol tartotta a gonosz szellemeket, és világított a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

"Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált." Forrás: edenkert.hu

Töltelék: Sütőtök lekvár
Hozzávalók
  • 450 g sütőtökhús
  • 2 ek cukor
  • 1 db narancs, nagy és lédús
  • 1 db citrom
  • csipet só
A sütőtököt reszeljük le, öntsük hozzá a cukrot, sózzuk és hagyjuk egy fél órán át pihenni, hogy levet eresszen.
Reszeljük le a narancs és a citrom héját, nyomjuk ki a levüket.
Öntsük a pihentetett tökre és kis lángon, gyakran kevergetve főzzük kb. 30 percig.
Töltsük sterilizált üvegbe. (A maradékot tároljuk hűtőszekrényben !)

Keksz
Hozzávalók (kb. 20 db)
  • 300 g liszt
  • 120 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 2 db tojássárgája + 1 db a kenéshez
  • csipet só
A puha vajat keverjük krémesre a tojásokkal, a sóval, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjunk belőle rugalmas, nem ragadós tésztát.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe.
Osszuk két részre, nyújtsuk vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra. Az egyikből feléből vágjuk ki az alját, ezek teli lapok, 7 cm-es kiszúróval/pohárral,  a másik feléből pedig ugyanekkora lapokból (lisztbe mártott) késsel vágjuk ki a szemeket, a kaján vigyort ;)
Állítsuk össze a kekszet, a felső és az alsó lap közé egy kiskanálnyit töltsük a lekvárból, a töltelék csak középre kerüljön. Egy villa segítségével nyomkodjuk össze a széleket. A tetejét kenjük meg tojássárgájával.
Süssük előmelegített sütőben 180 °C hőmérsékleten 12-15 percig, aranybarnára.

Forrás: http://lillaya.livejournal.com/95815.html

Ez a tészta lekváros (narancs, barack) töltelékkel egy másik formában is megtalálható a blogon:


Recept: http://chefcricket.blogspot.hu/2014/07/lekvaros-csillagsuti.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)