A scone angol és amerikai háztartások kedvelt reggelije, tízóraija, uzsonnája.
Háromszög vagy zsömleformára sütik, millió féleképpen ízesítik. Eszik magában, vagy félbevágva és megvajazva, lekvárral…
Ez a tökös variáció az ízesítése miatt leginkább mézeskalácsra emlékeztet.
Hozávalók
- 280 g liszt
- 6 ek cukor
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 3/4 tk fahéj (fele a tésztába, fele a mázba)
- 3/4 tk szerecsendió (fele a tésztába, fele a mázba)
- 1/3 tk szegfűszeg (negyede a tésztába, a többi mázba)
- 1/3 tk gyömbér (negyede a tésztába, a többi a mázba)
- 150 g vaj, kis kockára vágva
- 500 g tök, süssük meg, pépesítsük
- 4 ek tej (3 ek a tésztába, 1ek a mázba)
- 120 g porcukor
- 1 db tojás
- 1 ek olaj
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a tésztához való fűszereket. Morzsoljuk össze a vajjal.
A sütőtök pürét keverjük össze 3 ek tejjel és a tojással.
Keverjük össze a két keveréket, gyúrjuk össze, formáljunk egy golyót belőle.
Nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 2-2,5 cm vastagságban, és vágjuk fel 8 háromszögre.
Zsírpapírral bélelt, kiolajozott tepsiben süssük előmelegített sütőben 200 °C hőmérsékleten aranybarnára (kb. 20 perc).
Rácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz keverjük össze a porcukorral a maradék fűszereket, öntsünk hozzá egy kis tejet, keverjük sűrű krémmé.
Kenjük meg vele a sütemények tetejét.
Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/95977