2014. október 16., csütörtök

Citromos, mákos süti


A savanyú és az édes, a lágy és a roppanós tökéletes találkozása:

Hozzávalók
Töltelék

  • 1 nagy tojás
  • 6 tojássárgája (nekem 4 is elég volt)
  • 10 dkg cukor
  • 120 ml citromlé (frissen facsart)
  • 2 citrom héja, reszelve (nekem 1 is elég volt)
  • 11 dkg vaj, kockára vágva
  • csipet só
Tészta
  • 17 dkg vaj, puha
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • ½ ek vanília aroma (nekem 1 cs)
  • 21 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 ek mák (nem darált)
A töltelékhez vízgőzön, folyamatos keverés közben sűrítsük be a tojást, a sárgájákat, a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat és a sót. Vegyük le gőzről és keverjük hozzá a vajat. Állítsuk jeges vízbe, hogy lehűljön.

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral két sütőlapot.
Elektromos keverőben közepes sebességen keverjük puhára a vajat, a cukrokat és a vaníliát. Vegyük vissza a sebességet és lassan adjuk hozzá a lisztet és a sót. Végül keverjük hozzá a mákot és keverjük még egy percig.
Két sütőpapír vagy folpack között nyújtsuk a tésztát 6 mm vastagságúra. Vágjuk ki a sütiket kerek, 5 cm-es teli és lukas kiszúróval.
Ha a tészta nagyon lágy akkor a már sütőlapra rendezett sütiket tegyük egy órára a hűtőszekrénybe.

Süssük 10-12 percig, amíg a szélük enyhén aranysárga lesz. Hagyjuk teljesen lehűlni, mielőtt megtöltjük a krémmel.

Forrás: http://www.divaeatsworld.com/?page_id=2104