2014. október 23., csütörtök

Parikában sült tésztavariációk



Kenyértészta
Hozzávalók

  • 240 ml víz, szobahőmérsékletű
  • 1 ek cukor
  • 2 tk élesztőpor
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj (vagy vaj, szobahőmérsékletű)
  • 30-35 dkg kenyérliszt (kb.) 
Keverjük el a cukrot a vízben, szórjuk bele az élesztőt, lefedve, meleg helyen futtassuk fel.
Adjuk hozzá a liszt harmadát, a sót és az olajat, keverjük össze (fakanállal).
Részletekben adagoljuk hozzá a maradék lisztet, minden adag után keverjük át a fakanállal. Mikor már nehéz keverni, lisztezett felületen dagasszuk tovább.
Ha a tészta már nem ragad, és puha, rugalmas labdává áll össze tegyük egy kiolajozott tálba, fordítsuk át, hogy a vékony olaj réteg körbe vegye a felületét, fedjük le és hagyjuk a háromszorosára dagadni (kb. 1 óra).
Lisztezett felületen pár perc alatt alaposan gyúrjuk át, hogy eltávolítsuk a légbuborékokat.
Hagyjuk újra pihenni kb. 15 percig.


1.Variáció, fenti kép: Fokhagymás tekercs
Hozzávalók
  • 4-5 db közepes vagy 3-4 db nagy piros kaliforniai paprika
  • Töltelék
  • 8-10 dkg olajbogyó, apróra vágva 
  • 2 ek vaj, puha (vagy olívaolaj)
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva 
Keverjük össze a hozzávalókat

Nyújtsuk ki a tésztát kb 10-12 mm vastagságú téglalappá. Kenjük rá tölteléket, csavarjuk fel, vágjuk a félbevágott piros kaliforniai paprikáknak megfelelő méretűre. Tegyük a tésztatekercseket bele a zöldségbe.
Helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsire, folpackkal fedjük le és hagyjuk a tésztát kétszeresére dagadni.
Süssük előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

 2.Variáció, fenti kép: Téphető szeletek
Hozzávalók
  • 4-5 db közepes vagy 3-4 db nagy piros kaliforniai paprika
  • 5 dkg parmezán, reszelve
  • 2 ek vaj, puha (vagy olívaolaj)
Vágjuk félbe a paprikákat, a magokat távolítsuk el, de a szárát hagyjuk rajta (ez csak dekorációs szempontból érdekes).
Nyújtsuk ki a tésztát 5-6 mm vastagságú téglalappá. Kenjük meg felületét egyenletesen a vajjal, szórjuk meg sajttal. Vágjuk fel 4 cm-es csíkokra. Tegyük őket egymásra, vágjuk fel a paprikák hosszának megfelelő méretűre. Töltsük tésztát (a szeletek függőlegesen állnak) a paprikába.
Helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsire, folpackkal fedjük le és hagyjuk a tésztát kétszeresére dagadni.
Süssük előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

3.Variáció, fenti kép: Mini focaccia
Hozzávalók
  • 4-5 db közepes vagy 3-4 db nagy piros kaliforniai paprika
  • Olajbogyó, félbe vágva
  • friss rozmaring
  • tengeri só
  • olívaolaj
Vágjuk a paprikát 1 cm-es szeletekre.
Töltsük meg kb. diónyi méretű tésztagolyóval.
Kenjük meg a tésztát olívaolajjal, lapítsuk bele a paprikagyűrűbe.
Helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsire, folpackkal fedjük le és hagyjuk a tésztát kétszeresére dagadni. Időközben nyomjuk bele a olajbogyókat és a rozmaringot.
Szórjuk meg egy kevés sóval.
Süssük előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

Forrás: http://testadoprovadoeaprovado.blogspot.hu/2011/10/baking-bread-in-red-bell-peppers.html