2014. október 5., vasárnap

Méhsejt torta


Tészta
  • 120 ml tej
  • 3 ek méz
  • 200 g cukor
  • 4 púpozott ek vaj
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fehér borecet
  • 5 ek kakaópor
  • 1 db tojás
  • 300 g sima liszt (szükség lehet kicsit több)
A kis serpenyőben olvasszuk össze kis lángon a vajat, a kakaóport, a cukrot, a tejet és a mézet.
Egy kis tálkában keverjük el az ecetben a szódabikarbónát, ez rögtön fel fog habzani, öntsük a vajas keverékbe.
Adjuk hozzá a tojást és nagyon gyorsan keverjük össze. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni kb. 5 percig. Részletekben kezdjük hozzáadagolni a lisztet, közben folyamatosan keverjük. Mikor már elég sűrű öntsük lisztezett deszkára és a maradék lisztet is gyúrjuk hozzá.
Felezzük el, majd mindkét részt osszuk további 5 darabra.
Nyújtsunk belőle 10 nagyon vékony lapot, amiből vágjunk ki 25 cm átmérőjű köröket.
A maradékok felhasználásával lehet, hogy még egy 11. lapot is ki tudunk vágni belőle.
Minden lapot szurkáljunk meg villával, és sütőpapírral bélelt lapon, előmelegített 180-190°C hőmérsékletű sütőben és süssük kb. 4-6 percig.
Hagyjuk mindegyiket teljesen kihűlni.


Krém
  • 4 púpozott ek sima liszt
  • 3 púpozott ek kukoricakeményítő
  • 480 ml tej
  • 70 g cukor
  • 3 nagy tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd vagy 1 ek vanília aroma
  • 2 púpozott ek vaj
  • 240 ml tejszín, hideg
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsük fel a tejet a magnélküli vaníliarúddal (forralni nem kell). Amikor habzani kezd, vegyük le a lángról. Vegyük ki belőle a vaníliarudat.
Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral, a kikapart a vanília magokkal, az átszitált liszttel és kukoricakeményítővel. Keverjünk hozzá a tejből egy keveset.
Közepes lángra tegyük fel a nagyobb rész tejet és öntsük hozzá lassan a tojásos keveréket, sűrítsük be. Adjuk hozzá a vajat és keverjük amíg felolvad.
Tegyük át egy tálba, és fedjük le a közvetlen felületét folpackkal, ez megakadályozza a bőrösödést, tegyük be hűtőszekrénybe hűlni.
Verjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan forgassuk a krémhez.
Állítsuk össze a tortát, minden tésztalapra kenjünk kb. 2,5 ek krémet. Tegyünk a tetejére valamilyen súlyt, ha melegben készítjük (nyáron) a tortát akkor tegyük fél órára a hűtőszekrénybe.


Dulce de leche zselé
  • 270 g dulce de leche 
  • 57 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 60 ml tejföl
  • 3 ek forró víz
  • 3 zselatin lap (vagy 1 ek zselatinpor)
Áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe kb. 5 percig.
Keverjük össze a vajat dulce de leche-vel.
Nyomjuk ki a felesleges vizet a zselatinlapokból, oldjuk fel 3 ek forró vízben.
Adjunk hozzá 1 ek tejfölt a zselatinhoz és jól keverjük össze, majd keverjük hozzá először a maradék tejfölt, aztán a dulce de leche-s keveréket is.
Gyorsan dolgozzunk az elkészült krémmel, mert hamar megdermed, azonnal vonjuk be vele a torta oldalát és tetejét. A már előzetesen kivágott légbuborékos fólia csíkot és kört óvatosan nyomjuk bele a krémbe.
Néhány órára tegyük hűtőszekrénybe, majd óvatosan távolítsuk el róla a fóliát.
Díszítsük marcipán méhecskékkel.

Forrás: http://alexandras-recipes.blogspot.co.uk/2013/08/honeycomb-cake-with-10-layers-step-by.html