2014. október 2., csütörtök

Bacon csomók





Hozzávalók (24 db)
  • 120 ml meleg víz
  • 120 ml tej
  • 3 ek cukor
  • 2,5 tk élesztőpor
  • 1 nagy tojás
  • 1,5 tk só
  • 500 g liszt
  • 5 ek vaj, olvasztva
  • 5 dkg parmezán sajt, reszelve
  • 24 csík bacon

Robotgéppel keverjük össze a meleg (nem forró) vizet a cukorral oldódásig.
Ha túl meleg (az élesztőhöz) hagyjuk picit hűlni, szórjuk az élesztőport a tetejére, hagyjuk 10 percig futni.
Ha az élesztő már habos, adjuk hozzá a tojást, a tejet és a sót. Miközben a robotgéppel lassan keverjük, adagoljuk hozzá a lisztet. Majd mikor a liszttel már jól elkevertük, adjuk hozzá a vajat és a parmezán sajtot. Kb. 5 percig gyúrjuk a géppel.

Tegyük át a tésztát egy kiolajozott tálba, fordítsuk benne át, így a vékony olaj réteg bevonja minden oldalról, és nem hagyja kiszáradni. Meleg helyen hagyjuk 2 órán át kelni.

Melegítsük elő a sütőt 220 °C hőmérsékletre, béleljünk ki zsírpapírral 2 sütőlapot.
Vágjuk a tésztát 24 szeletre, mint egy torta esetében (lásd fotó).

A tésztát a kezünkkel görgessük olyan hosszú hurkává, mint a szalonna.
Tegyük minden szelet baconra egy tésztát (lásd fotó) és lazán csomózzuk össze. Egy sütőlapra 12 db csomó fér rá.
A lapon hagyjuk további 20 percig pihenni, majd süssük 15-20 percig, amíg a csomók aranybarnára, a szalonna ropogósra sül.
Melegen tálaljuk.

Forrás: http://www.aspicyperspective.com/2014/04/bacon-yeast-rolls.html

A recept gluténmentes reformációját Bokréta Veronika oldalán találjátok:
http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/permalink:bacon-csomok-gluten-es-laktozmentesen-2015-03-20-130256/