2014. október 11., szombat

Anna burgonya variáció

Az 1800-as években Adolphe Dugléré a Café Anglai (Párizs) chefje híres francia színésznőkről nevezte el fogásait.
De, hogy egész pontosan melyik Annáról nevezte el ezt a burgonyás ételt már nem tudni.
Az alul-felül ropogósra sült, illatos, fűszeres krumpliszeletek kiállták az idők próbáját, köretként vagy salátával, mindenhogyan finom.

Hozzávalók
  • 70 - 90 dkg burgonya 
  • 6-8 ek vaj 
  • só, bors, friss kakukkfű 
  • kis gerezd fokhagyma, zúzott (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben, tegyünk hozzá 2-3 ek kakukkfüvet, és a fokhagymát.

Szeleteljük vékonyra a burgonyát.
Tegyük a krumplit egy edénybe, kenjük meg a vaj felével, fűszerezzük sóval és borssal, alaposan keverjük össze.
A maradék vajjal kenjük ki a muffin formát.
Szórjunk a formák aljába kakukkfüvet, vagy tegyünk bele egy kis ágat.

Sütés közben a magasságuk csökkenni fog, ezzel is érdemes kalkulálni, töltsük meg a szeletekkel a sütő mélyedéseit olyan szorosan amilyen szorosan csak tudjuk.
Fedjük le a tetejét alufóliával, így toljuk az előmelegített sütőbe 30 percre.

Vegyük ki a tepsit, és fordítsuk ki a krumpli tornyokat egy bevajazott sütőlapra. (Ilyenkor lehet ismét vajat locsolni a tetejére, de nem muszáj.)

Óvatosan csúsztassuk a tepsit vissza a sütőbe (ne boruljanak fel a tornyok), és emeljük a hőmérsékletet 230 °C-ra. Kb. 15 perc alatt készre sül.
Hidegen és meleg egyaránt finom.

Forrás:http://www.instructables.com/id/Lil-Pomme-Anna