Hozzávalók:
- 3 kész piskótalap
- 6-8 db banán, mérettől függően
- 250 ml lekvár, savanykás
- 1 l tej
- 300 g cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek étkezési keményítő
- 5 ek liszt
- 250 g vaj, szobahőmérsékletű
- 200 ml tejszín
- 1 cs habfixáló
A krémhez keverjük össze a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és az étkezési keményítőt.
Folyamatos keverés közben, kis/közepes lángon sűrítsük be. Akkor megfelelő a sűrűsége mikor már bugyog, és olyan állagú, mint egy sűrű tejbegríz.
Vegyük le a tűzhelyről, de a keverést még 2-3 percig folytassuk.
Hagyjuk még egy kicsit hűlni, de még azért annyira legyen meleg, hogy el tudjuk benne keverni a puha vajat.
Az első tortalapot tegyük egy tortaforma aljába.
A második tortalapot vágjuk fel 4-5 cm széles csíkokra, és rakjuk ki az oldalát. (A megmaradó darabokat morzsoljuk össze, ezt szórjuk majd a végén a torta tetjére)
Kenjük be lekvárral az alját és az oldalát. Terítsünk el benne egy réteg főzött krémet (kb. 1 cm vastagságban).
Rakjuk körbe a banánokkal, először a szélére tegyünk egész banánokat, majd ahogy a hely adja, szabjuk őket darabokra.
Terítsünk rá egy réteg főzött krémet, fedjük le a harmadik piskóta lappal, aminek a tetejét kenjük meg lekvárral. Kenjük rá a maradék krémet, a tetejét szórjuk meg a félre tett morzsával.
A tejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval, tálalásnál dekoráljuk vele a tortát.
Forrás: http://alimero.ru/blog/recepti/tort-s-bananami.8026.html