2014. július 10., csütörtök

Málnás, mandulás spirál torta



Csodásan néz ki, de nem igényel az elkészítése semmivel se többet, mint egy hagyományos tortáé. A tészta rugalmas, nem törik meg a hajlítás során, a krém könnyű, habos, a csokoládés ízt kiegészíti a málnáé.

Hozzávalók
Tészta

  • 11 dkg süteményliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1.25 dl olaj
  • 0,6 dl víz
  • 4 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk mandula aroma (átlátszó)
  • 6 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • pár csepp citromlé
Krém
  • 7,5 dl tejszín
  • 85 g porcukor
  • 30 g kakaópor
  • 340 g friss málna (vagy bogyós gyümölcs)
  • 10 dkg mandulaforgács
  • csokoládé forgács (opcionális)

Béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk és lisztezzük ki egy 30 x 48 cm-es tepsit. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Tészta
Keverjük össze a lisztet, 15 dkg kristálycukrot, a sütőport és a sót.
Egy másik edényben keverjük össze az olajat, a vizet, a tojássárgájákat és a kivonatokat.
Kezdjük habbá verni a tojásfehérjéket citromlével, amikor puha csúcsok keleteznek, adjuk hozzá kanalanként a maradék cukrot. Verjük kemény habbá.
Keverjük össze a száraz és a nedves részeket, majd részletekben, óvatosan forgassuk bele a habot, hogy össze ne törjön.
Terítsük el a tésztát a tepsiben, süssük 18-20 percig aranybarnára (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni.

Krém
A krémhez ne csak a tejszínt, hanem az edényt is hűtsük be, amibe habbá fogjuk verni.
A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a kakaóval.
Daraboljuk fel a málnát (negyedbe-félbe), néhányat tegyük félre egészben dekorációnak.

Összeálítás
Keresztben vágjuk a tésztát öt csíkra, a tészta alatti sütőpapírt is vágjuk el, ez segít majd a feltekerésben.
Még a tepsiben kenjük rá a tésztára a csokikrém kicsit több mint a felét. Tegyük rá a málnákat, szórjuk meg mandulával és nyomjuk le őket, hogy egy kicsit belesüllyedjenek a krémbe.
Az egyik szélső csíkot a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és helyezzük a tortatál közepére. A második csíkot illesszük hozzá ott, ahol az elsőnek vége, és vegyük körbe vele a középső részt, folytassuk míg el nem fogy a tészta. Az utolsó csík végeztével nyomjuk össze finoman az egész tortát, hogy jól zárjanak a rétegek.
Kenjük meg a torta oldalát a maradék krémmel, szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel, málnával és mandulával.
Hűtsük legalább egy órán keresztül.

Forrás: http://www.sugarhero.com/raspberry-almond-spiral-cake