Csodásan néz ki, de nem igényel az elkészítése semmivel se többet, mint egy hagyományos tortáé. A tészta rugalmas, nem törik meg a hajlítás során, a krém könnyű, habos, a csokoládés ízt kiegészíti a málnáé.
Hozzávalók
Tészta
- 11 dkg süteményliszt
- 20 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1.25 dl olaj
- 0,6 dl víz
- 4 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk mandula aroma (átlátszó)
- 6 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
- pár csepp citromlé
- 7,5 dl tejszín
- 85 g porcukor
- 30 g kakaópor
- 340 g friss málna (vagy bogyós gyümölcs)
- 10 dkg mandulaforgács
- csokoládé forgács (opcionális)
Béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk és lisztezzük ki egy 30 x 48 cm-es tepsit. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Tészta
Keverjük össze a lisztet, 15 dkg kristálycukrot, a sütőport és a sót.
Egy másik edényben keverjük össze az olajat, a vizet, a tojássárgájákat és a kivonatokat.
Kezdjük habbá verni a tojásfehérjéket citromlével, amikor puha csúcsok keleteznek, adjuk hozzá kanalanként a maradék cukrot. Verjük kemény habbá.
Keverjük össze a száraz és a nedves részeket, majd részletekben, óvatosan forgassuk bele a habot, hogy össze ne törjön.
Terítsük el a tésztát a tepsiben, süssük 18-20 percig aranybarnára (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni.
Krém
A krémhez ne csak a tejszínt, hanem az edényt is hűtsük be, amibe habbá fogjuk verni.
A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a kakaóval.
Daraboljuk fel a málnát (negyedbe-félbe), néhányat tegyük félre egészben dekorációnak.
Összeálítás
Keresztben vágjuk a tésztát öt csíkra, a tészta alatti sütőpapírt is vágjuk el, ez segít majd a feltekerésben.
Még a tepsiben kenjük rá a tésztára a csokikrém kicsit több mint a felét. Tegyük rá a málnákat, szórjuk meg mandulával és nyomjuk le őket, hogy egy kicsit belesüllyedjenek a krémbe.
Az egyik szélső csíkot a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és helyezzük a tortatál közepére. A második csíkot illesszük hozzá ott, ahol az elsőnek vége, és vegyük körbe vele a középső részt, folytassuk míg el nem fogy a tészta. Az utolsó csík végeztével nyomjuk össze finoman az egész tortát, hogy jól zárjanak a rétegek.
Kenjük meg a torta oldalát a maradék krémmel, szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel, málnával és mandulával.
Hűtsük legalább egy órán keresztül.
Forrás: http://www.sugarhero.com/raspberry-almond-spiral-cake