- 5 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 13 dkg cukor
- 1 db tojás
- 5 g sütőpor
- 35 dkg liszt
Mázak
- 2,5 dkg vaj
- 6,5 dkg cukor
- 2,5 ek kakaópor
- tejföl 1,5-2 ek a csokis mázba; 2,5 ek a fehér mázba
- 4 dkg fehér csokoládé
Tészta:
A vajat, a cukorral és a mézzel vízgőzön vagy mikrohullámú sütőben a cukor oldódásáig keverjük.
Adjuk hozzá a tojást (arra vigyázzunk, hogy a keverék nehogy annyira forró legyen, hogy a tojást egyből megfőzze), majd a liszt felét, keverés után pedig a maradék lisztet és sütőport is.
Gyúrjuk össze, felhasználásig tegyük nylon zacskóba, még aznap készítsük el.
A képeken látható módon formázzuk meg a csigákat, ha nagyon meleg van vagy, sok időbe került a formázás akkor néhány percre érdemes a fagyasztóba tenni a már kialakított csigákat mielőtt kisütnénk őket.
Előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt sül készre. A csigák méretétől függően ez az idő változhat.
Hagyjuk kihűlni.
A vajat, a cukrot, a kakaót és a barna mázhoz szükséges tejföl mennyiségét vízgőzön kevergessük a cukor olvadásáig, kenjük meg vele a csigák házát. Fogpiszkálóval pöttyözzük meg a szemét, esetleg rajzolhatunk nekik szájat is.
A fehér vonalhoz szükséges csokit olvasszuk fel mikrohullámú sütőben vagy szintén vízgőzön, keverjük hozzá a tejfölt és habzsákból díszítsük vele a csigákat.