2014. július 11., péntek

Csigák



Esős délutánokon, otthon unatkozó gyerekek szórakoztatására. 

Hozzávalók

Tészta
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 13 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 5 g sütőpor
  • 35 dkg liszt

Mázak
  • 2,5 dkg vaj
  • 6,5 dkg cukor
  • 2,5 ek kakaópor
  • tejföl 1,5-2 ek a csokis mázba; 2,5 ek a fehér mázba
  • 4 dkg fehér csokoládé

Tészta:
A vajat, a cukorral és a mézzel vízgőzön vagy mikrohullámú sütőben a cukor oldódásáig keverjük.
Adjuk hozzá a tojást (arra vigyázzunk, hogy a keverék nehogy annyira forró legyen, hogy a tojást egyből megfőzze), majd a liszt felét, keverés után pedig a maradék lisztet és sütőport is.
Gyúrjuk össze, felhasználásig tegyük nylon zacskóba, még aznap készítsük el.

A képeken látható módon formázzuk meg a csigákat, ha nagyon meleg van vagy, sok időbe került a formázás akkor néhány percre érdemes a fagyasztóba tenni a már kialakított csigákat mielőtt kisütnénk őket.
Előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt sül készre. A csigák méretétől függően ez az idő változhat.
Hagyjuk kihűlni.

A vajat, a cukrot, a kakaót és a barna mázhoz szükséges tejföl mennyiségét vízgőzön kevergessük a cukor olvadásáig, kenjük meg vele a csigák házát. Fogpiszkálóval pöttyözzük meg a szemét, esetleg rajzolhatunk nekik szájat is.
A fehér vonalhoz szükséges csokit olvasszuk fel mikrohullámú sütőben vagy szintén vízgőzön, keverjük hozzá a tejfölt és habzsákból díszítsük vele a csigákat.