2014. október 29., szerda

Mini chod kalács (chodský koláč)



A „kutyafejű ” chodok, más néven a „cseh székelyek” nemzeti kalácsa:

„ …háromféle feltéttel, túróval, mákkal és lekvárral készülő, a kreativitásnak nagy teret engedő zamatos kalács … A Szent Lőrinc napi zarándoklat, a nagyobb családi és városi ünnepségek ma sem léteznek a chodok jellegzetes kalácsa nélkül. A chod településeken két különböző módon díszítik ezt a süteményt. Az egyik esetben a kerekre formázott tészta teljes felületét megkenik a túrókrémmel, és erre az alapra kerül rá a mák és a lekvár díszítés. A másik módszernél a három feltétet vastagabb rétegben, váltakozva viszik fel a tésztára, így alkotva különféle látványosságokat. „
További érdekességek a chodokról itt: http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2013/02/a-chod-kutyafejuek-avagy-cseh-szekelyek.html


Hozzávalók (20 db)
  • 250 g mák
  • 310 g cukor (80 g - a mákhoz, 30 g - a túróhoz, 200 g - a tésztába) 
  • 1 ek kétszersült vagy mézeskalács morzsa
  • 500 ml tej (250 ml - a mákhoz, 250 ml - a tésztába) 
  • 250 g túró, áttörve
  • 125 g vaj (25 g - a túróhoz, 100 g - a tésztába) 
  • 4 db tojás (1 - a túróhoz, 2 – tésztába, - 1 tojás sárgája kenéshez) 
  • 1/2 ek burgonya keményítő (a túróhoz) 
  • 500 g liszt 
  • 30 g élesztő 
  • csipet só
  • rum aroma
  • vanília aroma
  • lekvár (szilva vagy sárgabarack)
Tészta
Előzetesen készítsük elő a tészta hozzávalóit, hogy egyenletes szobahőmérsékletű legyen mindegyik.

250 ml tejet langyosítsuk meg.
A lisztet szitáljuk bele egy széles, mély tálba. A közepén alakítsunk ki egy tányért, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és öntsük rá a tejet, a tetejére szórjuk egy pici lisztet. Hagyjuk felfutni. Keverjük össze egy fakanállal, majd adjuk hozzá a 200 g cukrot, a csipet sót, a 2 db tojást és a 100 g puha vajat, gyúrjuk össze.
Fedjük le fóliával, és tegyük meleg helyre duplájára kelni.
Osszuk 20 részre, formáljunk először golyókat belőle, majd lapítsuk el, kis pereme maradjon (lásd kép)

Készítsük el a tölteléket.
Mákos töltelék
Keverjük össze a darált mákot 80 g cukorral, a morzsával, 250 ml tejjel (opcionálisan rummal), forraljuk fel.

Túrós töltelék
A puha vajat keverjük össze 1 tojás sárgájával, 30 g cukorral, a túróval, ízesítsük vanília aromával. A tojás fehérjét verjük fel habbá, és forgassuk a túrós keverékhez.

Kenjük meg a tésztákat pici vízzel elkevert tojássárgájával.
Töltsük meg a mákos és a túrós töltelékkel, középre kerüljön a lekvár.
Süssük előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben 20-25 percig.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/86594