2014. szeptember 8., hétfő

Provence-i fűszeres kenyér


Hozzávalók

Tészta
  • 170 g kukoricaliszt
  • 280 g liszt
  • 2,4 dl meleg víz
  • 10 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 3 ek olívaolaj

 Töltelék
  • 3 db aszalt paradicsom, olajban
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • friss petrezselyem, bazsalikom, egy kis rozmaring
  • 3 ek olaj (lehet használni az aszalt paradicsom olaját)
  • fenyőmag (esetleg más olajos, apróra vágott magvak)
  • bors

Robotgépben keverjük össze a liszteket, a cukrot és a sót.
Morzsoljuk rá az élesztőt, öntsük rá az olajat és a vizet, lassan gyúrjuk össze a tésztát (kb.10 perc). (Ha szükséges, tehetünk hozzá még vizet.) 
Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen duplájára emelkedni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki.
Aprítsuk fel a töltelék hozzávalóit, keverjük össze és ízesítsük sóval, borssal.
Szórjuk a tölteléket a tészta tetejére, és vágjuk fel csíkokra.
A legkisebb szalag feltekerésével kezdjünk, majd a többit szépen sorban illesszük a végéhez.

Hagyjuk meleg helyen 30 percig pihenni, majd süssük 20-30 percig előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben. (Ellenőrizzük a sütési idő vége felé, hogy semmiképpen ne süljön túl!)