2014. szeptember 12., péntek

Őszi Pavlova


Bevallom őszintén életem első Pavlovája ez volt, amit ide a blogra postoltam: http://chefcricket.blogspot.hu/2013/06/pavlova.html
Viszont azóta nincs megállás, a maradék tojásfehérjék „helye” A Pavlova,
most éppen egy aktuális őszi gyümölcsökből, karamellás pudinggal gazdagított variáció.

Hozzávalók
Habcsókréteg (2 db kb. 20 cm átmérőjű lap)
  • 125 g hámozott török mogyoró, durvára darálva 
  • 4 db fehérje 
  • 220 ​​g cukor 
  • 1 ek citromlé /fehérborecet
  • 2 tk étkezési keményítő 
Karamell puding
  • 5 ek cukor 
  • 240 ml tej
  • 3 ek étkezési keményítő 
  • 3-4 db tojás sárgája (tojás méretétől függően)
Hab
  • 500 ml tejszín (édesített cukrászhab esetében nem szükséges plusz cukor!)
  • 60-100 g porcukor
  • 1 tk vanília aroma
Gyümölcsös réteg
  • 2 db birsalma 
  • 2 db körte 
  • 240 ml víz vagy fehérbor 
  • 100 g cukor (gyümölcsök édességéhez érdemes alakítani)
Tetejére
  • 50 g étcsokoládé (vízgőzön vagy mikrohullámú sütőben felolvasztva)

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a citromlével és a (részletekben hozzáadagolt) előzetesen étkezési keményítővel elkever porcukorral.
Óvatosan forgassuk bele a mogyorót. Felezzük el, és formáljunk belőlük zsírpapírral bélelt tepsin/tepsiken 2 kört (kb. 20 cm átmérőjű). Süssük 170°C hőmérsékletű sütőben 30-40 percig.
Ha kihűltek a lapok távolítsuk el róluk a papírt.


A krémhez karamellizáljuk az 5 ek cukrot. Öntsük fel az előzetesen felmelegített tejjel (óvatosan, fröcsköl). Amikor a karamellizált cukor feloldódott a tejben vegyük le a tűzről.
Egy tálban keverjük össze a tojássárgájákat a keményítővel és óvatosan öntsünk rá egy kis tejet, keverjük össze, majd öntsük a maradék tejbe. Kislángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be. Fóliával lefedve hűtsük le.

A cukorral elkevert vízben/borban kis lángon pároljuk meg a megmosott, kimagozott feldarabolt gyümölcsöket. Először a birsalmát 15 percig, azután adjuk hozzá a körtét is, és folytassuk további 10 percig. Hűtsük le.

Verjük a vaníliával és a porcukorral kemény habbá a tejszínt.

Állítsuk össze: mogyorós habcsók, puding, gyümölcs, tejszínhab, majd újra mogyoróshabcsók, puding, tejszínhab, gyümölcs, csokoládé.

Minimum egy órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Forrás: http://my-happyfood.livejournal.com/790956.html