2014. szeptember 17., szerda

Juliska szelet



Hagyományos bosnyák sütemény.Roppanós leveles tészta rétegek közé szorult gazdag, csokoládés, diós tészta, vaníliás főzött krémmel.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

Diós tészta
  • 5 db tojás 
  • 200 g cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 175 g csokoládé, jó minőségű 
  • 100 g dió, finomra darálva
Krém
  • 300 ml tej 
  • 5 ek liszt 
  • 150 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 150 g cukor 
  • 2 cs vaníliás cukor 


Leveles tészta lapok
22 x 33 cm-es tepsi hátán süssünk egy lapot, a sütemény tetejéhez a leveles tésztából, előmelegített sütőben 185 °C hőmérsékleten kb. 10 perc alatt (aranysárga).
Hagyjuk hűlni néhány percig, majd óvatosan vágjuk fel 25 darabra (4 vágás függőlegesen és 4 vízszintesen).
A 2. leveles tészta lappból lesz az alja, ezt csak félig süssük ki, 175 °C-on 5 perc alatt. Tegyük félre a tepsiben.

Diós tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgájákat keverjük a cukorral és 1 cs vaníliás cukorral krémesre. A csokoládét olvasszuk fel vízgőzön, adjuk hozzá a tojássárgájás keverékhez. Öntsük hozzá a diót, keverjük össze, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
Öntsük a diós tésztát a félig sült leveles tészta tetejére, süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben kb. 20- 30 percig (tűpróba), hagyjuk teljesen lehűlni.

A krémhez 5 ek lisztet keverjünk el kb. 0,5 dl tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, és állandó keverés közben csurgassuk hozzá a lisztes tejet. Folyamatos keverés közben sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, hűtsük le.
A vajat keverjük krémesre a cukorral és a vaníliával.
Keverjük össze a lehűlt lisztes keverékkel. (Pici rummal meglehet bolondítani.)

Kenjük rá a krémet a kihűlt tésztára, a tetejére tegyük rá a felvágott leveles tészta lapokat, szórjuk meg porcukorral.
Min. 3 órára tegyük hűtőszekrénybe.

Forrás: http://bakingwithsibella.com/2011/11/25/julishka-pie-juliska-pita