2014. szeptember 1., hétfő

Csokis, mogyorós kosárka, karamell gyöngyökkel


Hozzávalók
Tészta
  • 250 g liszt
  • 80 ml víz
  • 125 g vaj, szobahőmérsékletű, kockára vágva
  • csipet só
Töltelék
  • 110 g darált mogyoró
  • 120 g barnacukor
  • 4 db tojás
  • 20 g kakaópor
  • 2 ek tejszín
  • 1 tk rum
  • csipet só
Karamellgyöngyök
  • 60 g porcukor
  • 20 g méz
  • 255 ml tej
  • 30 g vaj
Díszítés
  • dió
  • szeletelt mandula
  • almacsipsz
  • 10 db csokilevél, menta levélre felhordva 
Töltelék
Keverjük össze a mogyorót, a sót és a kakaóport.
Egy másikban edényben keverjük habosra a tojást a cukorral. Adagoljuk hozzá a mogyorós keveréket, keverjük simára. Öntsük hozzá a tejszínt és a rumot.

Tészta
Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Csomagoljuk be folpackba és hűtsük 1 órán keresztül.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki a kosárka formákat, az aljukat szurkáljuk meg villával.
Adagoljuk bele a tölteléket.
Előmelegített sütőben 180°C hőmérsékleten süssük 25-30 percig.

Karamellgyöngyök
Forraljuk fel a cukrot és a mézet a tejben. Adagoljuk hozzá a vajat is, és sűrítsük be. Hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk fel kis kockákra majd formázzunk két  tenyerünk között golyókat belőlük.

Csokoládélevelek
A mentaleveleket mossuk meg, hagyjuk megszáradni..
Vízgőzön olvasszunk fel 40 g étcsokoládét. 
Ecsettel egyenletesen vigyük fel a csokoládét  (kb.1-2 mm vastagságban) a levelekre.
Hagyni megszáradni, majd húzzuk le óvatosan a mentalevelet a csokoládéról.

Almacsipsz
1 db almát vágjunk fel vékony szeletekre, mártsunk citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Sütemény kiszúróval vágjunk belőlük virág, vagy egyéb tetszőleges formákat, szárítsuk ki aszalógépben vagy sütőben.
Díszítsük a kosárkák tetejét a hozzávalókkal.

Forrás: http://atdownunder.com/2010/04/26/fall-into-you