2014. szeptember 19., péntek

Almakarikák, fahéjas cukorban, karamell öntettel






Hozzávalók

4 nagy alma

Tészta
  • 130 g liszt
  • ¼ tk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 nagy tojás, felverve
  • 240 ml író 
olaj a sütéshez

Fahéjas cukor
  • 70 g cukor
  • 2 tk fahéj

A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a csipet fahéjat. Egy másik tálban pedig a tojást és írót.

Az almát szeleteld kb. 0,5 cm vastagságúra, a közepéből vágd ki a magházat kör alakú sütemény kiszúróval.

Egy harmadik edényben keverd össze a cukrot a fahéjjal.

Miközben az olaj melegszik, keverd össze a tészta száraz és nedves keverékeit.

Forgasd meg a tésztában az almakarikákat, a felesleget csepegtesd le és süsd mindkét oldalát aranybarnára az olajban.
Szedd papírtörlőre, pár másodperc után forgasd meg a fahéjas cukorban.
Melegen a legfinomabb.

Forrás: http://fortunegoodies.com/cinnamon-apple-rings


Különleges kényeztetés gyanánt készíts mellé karamellöntetet:
Hozzávalók
  • 10 dkg barna cukor
  • 0,6 dl tejszín
  • 2 ek vaj
  • csipet só
  • 1 tk vanília aroma

Főzd a hozzávalókat a vanília kivételével közepes/alacsony lángon, folyamatos keveréssel kb. 7 percig (vagy tovább) sűrűre.
Vedd le a tűzről, add hozzá a vaníliát és főzd, sűrítsd még egy percig legalább.
Töltsd kis befőttes üvegbe, így ha marad, akkor később is fel tudod használni. (Hűtőszekrényben néhány napig eláll.)


Tipp: 
Ha nincs otthon író, akkor készíthetünk is:

- 2,5 dl tejben keverjünk el 1 ek frissen facsart citromlevet, 2 perc múlva már használhatjuk.

- vagy: 180 ml joghurthoz keverjünk 60 ml tejet

Forrás: http://joythebaker.com/2009/10/the-best-buttermilk-substitutions