2014. szeptember 16., kedd

Alma batyuban



Hozzávalók
Tészta
  • 200 g vaj/margarin, hidegen, kis kockára vágva 
  • 400 - 450 g liszt
  • 200 ml tejföl
  • csipet só
Töltelék
  • 600 g (3-4 db közepes nagyságú) alma, hámozva, kockára vágva
  • 30 g vaj 
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 tk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Az átszitált a lisztet és a sót késes robotgéppel ( vagy hideg kézzel, gyors mozdulatokkal) morzsoljuk össze a hideg vaj kockákkal.
Adjuk hozzá tejfölt és gyúrjuk össze a tésztát. Formáljunk belőle egy golyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.
Nagyon jó állagú, nem ragadós, könnyen formázható tésztát kapunk.

A kockára vágott almát a töltelék többi hozzávalójával és 1 ek vízzel pároljuk kb. 7-10 percig.
A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, 7 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval (vizes pohárral) vágjunk ki kerek tésztalapokat belőle.

Töltsük meg 1 ek alma töltelékkel, fogjuk össze a tésztát a töltelék felett.
Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben, sütőpapírral bélelt, kivajazott tepsin süssük 25-30 percig.
A tetejét szórjuk meg porcukorral.

Forrás: http://lizanka87.blogspot.ru/2013/03/blog-post_9.html