sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyérrel.
Hozzávalók
Tészta
- 1,2 dl meleg víz
- 5 dkg cukor
- 4 tk élesztőpor
- 2,4 dl kézmeleg tej
- 2 nagy tojás
- 2 tk só
- 84 dkg kenyérliszt
- extra-szűz olívaolaj
Töltelék
- 25 dkg szárított paradicsom olajban
- 1,5 dkg bazsalikom (kb.)
- 15 dkg reszelt sajtkeverék (pl. parmezán, cheddar)
- 3/4 tk fokhagymapor
Egy elektromos keverőben közepes sebességen keverjük össze a hozzávalókat. Gyúróprogrammal vagy kézzel gyúrjuk simára, kb 5-10 perc.
Kenjünk ki egy edényt olivaolajjal, forgassuk át benne a tésztát, így minden oldala olajos lesz. Meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni 45 percen keresztül.
Miközben a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. Csepegtessük le és itassuk fel az olajat a paradicsomról, aprítsuk fel a bazsalikommal együtt.
Papírral béleljünk ki 2 sütőlapot.
Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, préseljük ki belőle a levegőt és válasszuk ketté.
Nyújtsuk ki az egyik tésztát kb. 55 x 22 cm-es méretre.
Szórjuk rá a töltelék felét, hengergessük fel, csípjük össze a széleit (lásd kép!), és tegyük a sütőlapra.
Konyhai ollóval vágjuk végig a hengert, kb 2 cm mélyen, a végeken 2 cm-t meghagyva. Ne ijedjünk meg ha egy kicsit szétesik. Formázzunk a hengerből S alakot. A két szélét tapasszuk a belsejéhez, hogy egy 8-as alakot kapjunk a tésztából.
Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig duplájára kellni. Közben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és csináljuk meg a másik tésztát.
Süssük a tésztákat egyesével 35-40 percig. 15-20 perc után takarjuk le fóliával, hogy ne barnuljon túl.
Forrás
A recept tej- és gluténmentes verzióját Bokréta Veronika készítette el, itt találod:
glutenmentesovezet.hu