2014. augusztus 25., hétfő

Sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyér

A washingtoni Dianna Wara egy kenyér fesztiválon indult és nyert ezzel a különleges alakú,
sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyérrel.

Hozzávalók
Tészta
  • 1,2 dl meleg víz
  • 5 dkg cukor
  • 4 tk élesztőpor
  • 2,4 dl kézmeleg tej
  • 2 nagy tojás
  • 2 tk só
  • 84 dkg kenyérliszt
  • extra-szűz olívaolaj

Töltelék
  • 25 dkg szárított paradicsom olajban
  • 1,5 dkg bazsalikom (kb.)
  • 15 dkg reszelt sajtkeverék (pl. parmezán, cheddar)
  •  3/4 tk fokhagymapor

Egy elektromos keverőben közepes sebességen keverjük össze a hozzávalókat. Gyúróprogrammal vagy kézzel gyúrjuk simára, kb 5-10 perc.
Kenjünk ki egy edényt olivaolajjal, forgassuk át benne a tésztát, így minden oldala olajos lesz. Meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni 45 percen keresztül.

Miközben a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. Csepegtessük le és itassuk fel az olajat a paradicsomról, aprítsuk fel a bazsalikommal együtt.

Papírral béleljünk ki 2 sütőlapot.

Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, préseljük ki belőle a levegőt és válasszuk ketté.
Nyújtsuk ki az egyik tésztát kb. 55 x 22 cm-es méretre.
Szórjuk rá a töltelék felét, hengergessük fel, csípjük össze a széleit (lásd kép!), és tegyük a sütőlapra.

Konyhai ollóval vágjuk végig a hengert, kb 2 cm mélyen, a végeken 2 cm-t meghagyva. Ne ijedjünk meg ha egy kicsit szétesik. Formázzunk a hengerből S alakot. A két szélét tapasszuk a belsejéhez, hogy egy 8-as alakot kapjunk a tésztából.

Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig duplájára kellni. Közben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és csináljuk meg a másik tésztát.

Süssük a tésztákat egyesével 35-40 percig. 15-20 perc után takarjuk le fóliával, hogy ne barnuljon túl.

Forrás

A recept tej- és gluténmentes verzióját Bokréta Veronika készítette el, itt találod:
glutenmentesovezet.hu