Remek uzsonnai vagy tízórai ötlet.
Hozzávalók
Tészta
- 60 ml langyos tej
- 2 tk élesztőpor
- 2 tk cukor
- 300 g liszt
- 50 g cukor
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk mézessütemény fűszerkeverék
- 1 nagy tojás, felverve
- 75g vaj, puha
- csipet só
- 4 nagy alma, hámozva, kockára vágva
- 50 g barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk mézessütemény fűszerkeverék
- 1 tk citromlé
- 2 ek liszt
- 1 tojás, felverve
- fahéjrudak
- tökmagok
Langyos tejben keverjük el 2 tk cukrot, futtassuk fel
benne az élesztőt.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot
és a fűszereket. Dolgozzuk bele a vajat, a felvert tojást és a felfutott élesztőt.
Keverjük fakanállal tésztává.
Egy lisztezett felületen gyúrjuk simára a tésztát.
Formáljuk labdává és tegyük egy kivajazott edénybe.
Takarjuk le, meleg helyen hagyjuk kelni 1-1.5 órán keresztül.
A töltelékhez serpenyőben pároljuk az almákat, a cukorral
és a fűszerekkel. Pár perc kevergetés után adjuk hozzá a citromlevet is.
Alacsony lángon hagyjuk fortyogni 10-15 percig, amíg az almák megpuhulnak.
Sűrűsítsük be a liszttel.
Vajazzunk ki egy muffin tepsit. Amikor a tészta duplájára
kelt, osszuk 8 részre, formáljunk belőle labdákat. Lapítsuk ki őket, és tegyünk
a közepükre 1 ek tölteléket, csípjük össze fölötte a tészta széleit. A
megtöltött tésztákat a formában, letakarva hagyjuk pihenni 40-50 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük meg tojással a
tésztákat, szúrjuk bele a szárát (fahéj darabka) és tegyük rá levelét (tökmag)
és süssük 10-20 percig aranybarnára.