2014. augusztus 18., hétfő

Édes alma zsemlék


Remek uzsonnai vagy tízórai ötlet.

Hozzávalók
Tészta
  • 60 ml langyos tej
  • 2 tk élesztőpor
  • 2 tk cukor
  • 300 g liszt
  • 50 g cukor
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ½ tk mézessütemény fűszerkeverék
  • 1 nagy tojás, felverve
  • 75g vaj, puha
  • csipet só

 Töltelék                                 
  • 4 nagy alma, hámozva, kockára vágva
  • 50 g barna cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk mézessütemény fűszerkeverék
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek liszt

 Dekorációnak
  • 1 tojás, felverve
  • fahéjrudak
  • tökmagok

Langyos tejben keverjük el 2 tk cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a fűszereket. Dolgozzuk bele a vajat, a felvert tojást és a felfutott élesztőt. Keverjük fakanállal tésztává.

Egy lisztezett felületen gyúrjuk simára a tésztát.
Formáljuk labdává és tegyük egy kivajazott edénybe. Takarjuk le, meleg helyen hagyjuk kelni 1-1.5 órán keresztül.

A töltelékhez serpenyőben pároljuk az almákat, a cukorral és a fűszerekkel. Pár perc kevergetés után adjuk hozzá a citromlevet is. Alacsony lángon hagyjuk fortyogni 10-15 percig, amíg az almák megpuhulnak. Sűrűsítsük be a liszttel.

Vajazzunk ki egy muffin tepsit. Amikor a tészta duplájára kelt, osszuk 8 részre, formáljunk belőle labdákat. Lapítsuk ki őket, és tegyünk a közepükre 1 ek tölteléket, csípjük össze fölötte a tészta széleit. A megtöltött tésztákat a formában, letakarva hagyjuk pihenni 40-50 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük meg tojással a tésztákat, szúrjuk bele a szárát (fahéj darabka) és tegyük rá levelét (tökmag) és süssük 10-20 percig aranybarnára.