2017. január 16., hétfő

Almavirág

Hozzávalók
Tészta
  • 150 ml tej
  • 1,5 tk élesztőpor
  • 1 ek tejföl
  • 1,5 ek cukor
  • 0,5 tk só
  • 50 g vaj (olvasztva)
  • 370 g liszt
  • 1 db tojás 

Töltelék
  • 3 db alma, kisebb méretűek
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 40 g nádcukor

Továbbá 
  • egy kevés vaj a forma kikenéséhez.


Langyos tejben pici cukorral futtassuk fel az élesztőt.
Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat, keverjük el.
Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk össze, majd lefedve hagyjuk kelni (meleg helyen) 25-30 percig.
A nádcukrot keverjük el a fahéjjal. Az almákat vágjuk cikkekre (ízlés kérdése, hogy az alma héját rajta hagyjuk-e).
A megkelt tésztát nyújtsuk ki 7 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle egy vizespohárral köröket.
Mindegyik közepére tegyünk egy cikk fahéjas cukorban meghempergetett almát.  A tésztával burkoljuk be, a széleket erősen csippentsük össze.
A virágforma kialakítása miatt középre kisebb almagerezdekkel és kisebb poharakkal kiszúrt körökkel érdemes dolgozni.
26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk ki, rendezzük el benne a töltött tésztát.
(A maradék fahéjas cukrot a tetejére szórhatjuk.)

Hagyjuk állni 15 percig meleg helyen. Süssük előmelegített sütőben 180°C hőmérsékleten 20-25 percig, aranybarnára.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/118271