2015. január 18., vasárnap

Csokoládé torta, narancs zselével



Csokoládé és narancs, nyerő párosítás smile hangulatjel

Hozzávalók
Tészta

  • 200 g liszt 
  • só 
  • 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva 
  • 2 ek cukor 
  • 3 ek tejföl 
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojásfehérje, felverve
Zselé
  • 3 db narancs
  • 1 ek étkezési zselatin
Krém
  • 400 g étcsokoládé 
  • 300 g vaj 
  • 100 ml tejszín
  • 1 ek narancslikőr (opcionális)

A tésztához szitáljuk össze a lisztet a sóval. Tegyük hozzá a kockára vágott vajat és hideg kézzel gyorsan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgájákat, a tejfölt és a cukrot.
Gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C hőmérsékletűre.
Egy 24 cm átmérőjű kerek formát vékonyan vajazunk ki. Béleljük ki a tésztával az alját és az oldalát.
Vaksütést kell végeznünk, ezért fedjük le a tésztát zsírpapírral, majd szárazbabbal.
Süssük 25 percig, hagyjuk kihűlni. Távolítsuk el a vaksütés kellékeit, ha úgy látjuk, hogy esetleg még nem sült át a tészta akkor süssük még 10 percig (már nem vaksütéssel, csak simán).

A zseléhez reszeljük finomra a narancsok héját. A kinyomott levüket egy kicsit melegítsük fel, adjuk hozzá a zselatint, keverjük meg, amíg feloldódik, öntsük hozzá a reszelt héjat és a likőrt.
A tészta belsejét kenjük meg a tojásfehérjével (ez megakadályozza, hogy a tészta beszívja a híg zselét), öntsük bele a narancsos zselét és tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljon.

A kis darabokra vágott csokoládét a vajjal olvasszuk fel vízgőzön, ne hagyjuk magára, folyamatosan kevergessük. Még a gőzön öntsük hozzá a tejszínt. Ha jól elkevertük vegyük le, hűtsük szobahőmérsékletűre.
Öntsük a csokoládés krémet a megszilárdult narancs zselére, 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Forrás: http://www.gastronom.ru/recipe/3183/shokoladnyj-tort-s-apelsinovym-zhele