Hozzávalók (2db)
Tészta
360 ml langyos víz
1 cs száraz élesztő
1 tk cukor
1 db tojás
3 tojássárgája
255 g (12 ek) méz
2 ek olaj
2 tk vanília
2 tk só
750 -1000 g liszt
3 db közepes Granny Smith alma
50 g cukor
2 ek jégcukor (opcionális)
Megkenni
1 db tojás
1 ek hideg víz
0,5 tk só
Öntsünk 60 ml langyos vizet egy nagy tálba. Keverjünk hozzá 1 csomag élesztőport és 1 tk cukrot. Hagyjuk futni10 percig.
Ha megkelt, adjuk hozzá a maradék langyos vizet, a tojást, a tojássárgájákat, a mézet, az olajat, a vaníliát és a sót, keverjük össze alaposan.
7 dkg-onként kezdjük belekeverni a lisztet.
Ha a tészta kemény lesz, kézzel gyúrjuk tovább. Addig adagoljuk a lisztet, amíg a tészta rugalmas, és nem ragadós állagot vesz fel. Tegyük át egy sima felületre, és gyúrjuk át.
Tűzhelyen kezdjünk el forralni egy serpenyőnyi vizet.
Mossuk ki, és kenjük ki olajjal azt az edényt, amiben gyúrtuk a tésztát. Nyomjuk le a tésztát az edény aljára, majd fordítsuk meg a tésztát, hogy mindkét oldala olajas legyen.
Terítsük le az edényt egy nedves konyharonggyal.Tegyük az edényt a sütőbe felülre, alulra pedig a felforralt vizet. Hagyjuk kelni a tésztát ebben a nedves közegben 1 órát (ne kapcsoljuk be a sütőt!).
Egy óra elteltével vegyük ki, dobjuk le a tésztát egy párszor gyúródeszkára, hogy távozzanak belőle a levegőbuborékok. Tegyük vissza a sütőbe még 1 órára.
Közben egy kisebb tálkát töltsünk meg vízzel, és oldjunk fel benne fél tk sót. Hámozzuk meg, és vágjuk fél centis kockákra az almákat. Tegyük őket a vízbe.
Mielőtt elkezdjük fonni a tésztát, papíron szárítsuk meg az almákat, szórjuk meg őket 50 g cukorral, ízlés szerint fahéjjal.
Vegyük ki a duplájára kelt tésztát a sütőből. Lisztezzük ki a munkafelületünket, és dobjuk rá párszor. Gyúrjuk át, ha ragacsos, adhatunk hozzá még lisztet.
Osszuk két részre. Az egyiket tegyük egy edénybe, letakarva nedves ronggyal. A másikat osszuk 4 egyenlő részre. Az egyik negyedet nyújtsuk 30 cm hosszúra és 8-10 cm szélesre. Ne legyen túl vékony, hogy meg tudja tartani az almás tölteléket.
Tegyük kb. az alma 1/8-át a tésztába. Vigyázzunk, hogy az almák levét ne tegyük bele! Hagyjunk szabadon 1,5 cm helyet a tészta széleinél.
Fogjuk össze a tésztát a töltelék felett, finoman hengergessük simára. Ne hagyjuk az almákat áttörni a tésztán!
Ismételjük meg a maradék három tésztával is.
Fonjuk be a tésztát a képeken látható módon.
Tegyük a fonatot egy kibélelt sütőlapra.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Hagyjuk kelni 30-45 percig. Akkor áll készen a sütésre, ha az ujjunkat belenyomva a lyuk benne marad a tésztában.
Mialatt megkel, elkészíthetjük a másik fonatot.
Keverjük össze a tojást, a sót, és az 1 ek hideg vizet, kenjük rá a keveréket a tésztára.
A kalácsok kb. 45 percig sülnek. 20 perc sütés után újra kenjük meg őket tojással, majd tegyük vissza a sütőbe fordított irányban.
A következő 20 perc alatt lehet, hogy gyorsabban barnul, mint ahogy sül. Ha túl barna lenne, fedjük le fóliával. Az utolsó 2 perc sütést fólia nélkül végezzük.
Forrás: http://toriavey.com/toris-kitchen/2012/09/apple-honey-challah