2014. július 3., csütörtök

Töltött, krémes banánok


Hozzávalók:
Tészta
250 ml tej 
7 dkg cukor
csipet só
1 db tojás
2 ek porcukor
30-35 dkg liszt
1 tk élesztőpor
50 g vaj, szobahőmérsékletű

100 ml langyos tejben pici cukorral futassuk fel az élesztőt 10-15 percen keresztül.
Egy edényben keverjük össze a lisztet, sót, cukrot, tojást, a maradék tejet és a vajat. Dagasszunk belőle rugalmas, sima tésztát( ha a lisztet kevésnek ítéljük, tehetünk még hozzá). Hagyjuk kelni egy órán keresztül. Ha megkelt, osszuk 10-12 darabra.
Nyújtsuk ki téglalappá a tészta darabokat, a képen látható módon töltsük meg a töltelékkel, tekerjük fel, a végeit jól zárjuk össze, hajlítsuk meg banán alakúra.
Takarjuk le, és hagyjuk pihenni 10-15 percig.

Töltelék
400 g banán, vagy alma vagy lekvár
0,5 tk citromlé

Villával pépesítsük a banánt, adjuk hozzá a citromlevet, ízesítsük cukorral ízlés szerint.
Banán helyett lekvárt, vagy almapürét is használhatunk.

Krém
2 db tojás sárgája
3,5 dkg cukor
2 ek étkezési keményítő
125 ml tej
1 cs vanília

Keverjünk össze 2 tojás sárgáját a cukorral, keményítővel, a vaníliával és a tejjel. Sűrítsük krémmé kis lángon. Hűtsük ki, és tegyük habzsákba.

Tetejére
1db tojás megkenni

Kenjük meg a banánokat tojással, úgy, hogy a tojás ne fusson le a papírra.

Várjunk néhány percig, amíg a tojás kicsit megszárad és csak utána nyomjuk rá a krémet.
Mindegyik banánra 3 sor krémet nyomjunk hosszában a habzsákból (lásd fotó),

Előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben 15 perc alatt sül készre. 
A tetejét szórjuk meg porcukorral.