Ezt a tortát 1990-ben alkották meg a dnyipropetrovszki (ukrajna) Fantasy kávézó cukrászai 1990-ben.
Óriási lelkesedést váltott ki orosz oldalakon, rengetegen elkészítették, különböző méretekben, formákban.
Van aki kerek tortát készített belőle, van aki pudingos krémmel töltötte, van aki nem díszítette a külsejét tejszínhabbal, hanem a gyümölcsöket zselével öntötte le a tetején ... variáljátok tetszés szerint!
Égetett tészta
- 2,4 dl víz
- 16 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 4 db tojás
- csipet só
A felkockázott vajat a vízzel, a sóval, a cukorral vastag talpú edényben közepes lángon felforraljuk.
Húzzuk le a lábast a tűzről és részletekben, folymatos keverés közben öntsük hozzá a lisztet.
Tegyük újra a tűzre, és kb. egy percig keverjük.
Vegyük le, öntsük át egy mély edénybe (közben picit hűl, így nem főzi meg a beleütött tojást)és elektromos keverővel egyesével keverjük hozzá a tojásokat.
Mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzőt már felvette a tészta, ilyenkor a felülete már nem fényes, hanem inkább mattá válik.
Töltsük a tésztát habzsákba (kerek fúvóka) és nyomjuk a képen látható módon megrajzolt sütőpapírra. ( A rács felrajzolása után fordítsuk meg a papírt, így a tészta nem érintkezik a grafittal.)
A lapok mérete 25 x18 cm, a kockák minimum 3x3 cm nagyságúak.
4 lapot tudunk a tésztából sütni, ebből kettő egyenes, kettő ferde vonalazású (lásd kép!)
Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben süssük készre a lapokat.
A tészta elkészítésének képeit itt lehet megnézni:http://kulinariya123.blogspot.hu/2010/08/blog-post_09.html
Krém
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 ek étkezésikeményítő
- 3,5 dl tej
- 30 dkg vaj (szobahőmérsékleten)
- 1 cs vaníliás cukor
Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a vaníliáscukrot és folyamatos keverés közben kis/közepes lángon sűrítsük be.Hirtelen nagyon sűrűre összeáll, akkor vegyük le a tűzről és még keverjük egy kicsit.
A puha vajat robotgéppel keverjük habosra és kanalazzuk hozzá folyamatos keverés közben a tojásos krémet.
Krém elkészítésének képeit itt lehet megnézni:http://kulinariya123.blogspot.hu/2013/03/549_24.html
Kenjük meg a tészta lapokat krémmel, és szórjuk meg savanykás gyümölcsökkel, amik ellensúlyozzák a krém, és a tejszín édes ízét.
Vonjuk be a tortát kívülről is krémmel, majd díszítsük tejszínhabbal és gyümölcsökkel.
Forrás:http://kulinariya123.blogspot.hu/2013/07/595.html