2014. július 31., csütörtök

Görögdinnyeméz - Nardek



Késő ősszel, mikor a termés javát már eladták a kozák falvakban akkor kezdték főzni az udvaron a dinnyemézet. Agyaggal borított öntöttvasedényekben, melyek pereme fél méterre volt a föld felszíne felett párolták órákig az áttört gyümölcspépet. A görögdinnyeméz mindig folyékony, mert olyan magas a fruktóz tartalma (kb. 52%), hogy gyakorlatilag nem kristályosodik.
Makro-és mikrotápanyagokban gazdag. Kanalazzák megfázás, torokfájás esetén, higítva gargalizálnak vele.
Napi 2-3 csésze teába 1 tk görögdinnye méz javasolt vese, szív-és érrendszeri valamint gyomor problémák esetén.
De ha semmi bajunk, akkor simán finom szomjoltó egy pohár vízbe keverve. Tehetjük fagylaltra, süteményre, főzhetünk, süthetünk, édesíthetünk vele.

Elkészítés:
A felkockázott érett dinnye húsát törjük össze (pár fordulat turmix géppel vagy botmixerrel, hogy a magot ne vágjuk szét közben), majd szitán a pépet szűrjük át a magok eltávolítása miatt.
Tegyük fel forrni, mikor felforrt vegyük vissza a hőfokot, alkalmanként keverjünk egyet rajta, és szedjük le habot.
Mikor besűrűsödött (ez órákig eltart) merjük sterilizált befőttes üvegekbe.

Lehet ízesíteni a sűrítés vége felé citromlével, vaníliával.
Forrás: http://www.edimdoma.ru/retsepty/60267-nardek