2017. január 27., péntek

Mákos korona


Tudom, hogy sokan nem szeretik mákot (mondjuk nem is értem, hogy ez, hogy lehet 😊) de már a formázása miatt is érdemes elolvasni ezt a receptet!

Hozzávalók
  • 100 ml tej
  • 100 g vaj, felolvasztva és visszahűtve
  • 60 g cukor
  • 40 g mák
  • 3 db tojás
  • 11 g porélesztő
  • csipet só
  • 450 g liszt (kb.)

Továbbá
  • A kenéshez tojás.
Elkészítés
A mákra öntsünk forró vizet, hagyjuk így 20 percig, majd szűrjük le és hagyjuk megszáradni.

Langyos tejben keverjünk el 1 tk cukrot és 1 ek lisztet, meleg helyen futtassuk fel benne az élesztőt.

Egy tálba szitáljuk bele a liszt felét, üssük bele a tojásokat, öntsük rá az élesztős keveréket, adjuk hozzá a vajat, a sót és a cukrot.
Gyúrjunk belőle egy lágy, rugalmas tésztát, majd apránként szitáljuk hozzá a maradék lisztet, gyúrjunk nem túl kemény tésztát belőle.
Osszuk két részre, az egyik legyen legalább 100 grammal kevesebb a másiknál.
A kisebb adaghoz gyúrjuk hozzá a mákot.
Meleg helyen hagyjuk kelni 1,5 órát.

Osszuk mindkét tésztát 10 -10 egyenlő nagyságú darabra, formáljunk belőlük golyókat.
Enyhén lisztezett deszkán a sima tésztából nyújtsunk 8-10 cm átmérőjű köröket.

Mindegyik közepére helyezzünk 1-1 mákos tésztagolyót, és batyuszerűen burkoljuk be a sima tésztával.
Helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsire úgy, hogy alulra kerüljön az a rész ahol összefogtuk.
Ollóval ejtsünk a tetejükön 4 bevágást. Pihentessük 30 percig.

Kenjük meg a tetejüket felvert tojással, vagy egy pici tejjel elkevert tojássárgájával.
Süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben 25 percig.

Forrás: http://forum.say7.info/topic88340.html