10/08/2015

Sütőtök vaj

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Kenyérre, kalácsra, palacsintára, sütemények töltelékének, joghurttal és zabpehellyel összekeverve reggelire ... Illatos, fűszeres sütőtök vaj

Hozzávalók

  • 82 dkg sütőtök püré 
  • 220 g barna cukor
  • 180 ml almalé
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  •  1 db citrom frissen facsart leve


A citromlé kivételével keverjük össze az összes hozzávalót, egy nagy serpenyőben.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet alacsony fokozatra és pároljuk még 30 percig, alkalmanként megkeverve. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a citromlevet és hagyjuk kihűlni.
Öntsük sterilizált, jól záródó üvegekbe és felhasználásig tároljuk a hűtőszekrényben.

Forrás: http://citronlimette.com/recipe_archive/desserts/pumpkin-butter
10/05/2015

Hozzávalók
Tészta

  • 250 ml tej, langyos
  • 1 db tojás, villával kicsit felverve
  • 50 g cukor
  • 0,5 tk só
  • 100 g vaj, olvasztva
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 + 1/4 tk porélesztő
  • 420 g liszt
Töltelék
  • cukor
  • darált mák, dió ...
  • vaj, olvasztva
  • porcukor

Langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, meleg helyen futassuk fel.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. Dolgozzuk bele a vajat, a felvert tojást és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, fedjük le folpackkal, hagyjuk meleg helyen, duplájára kelni (kb. 2 óra).
A tésztából tépjünk le egy darabot, nyújtsuk ki lisztezett deszkán ovális formára (lásd kép!).
Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg cukorral, mákkal. Formázzuk a képen látható módon.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk meleg helyen kb. 30 percig kelni.
Süssük előmelegített sütőben 190°C-on 15-20 percig.
Ha kész, még forrón kenjük át a tetejüket olvasztott vajjal. Amikor kihűlt szórjuk meg porcukorral.

Forrás: http://oksanasmoments.blogspot.hu/2015/01/blog-post_24.html
10/02/2015

Fahéjas csavart

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Hozzávalók (30 db)

  •  150 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 90 g cukor 
  • 0,5 tk só
  • 2 tk kardamom, őrölt
  • 500 ml tej
  • 50 g friss élesztő
  • 840 g liszt

Töltelék

  • 175 g lágy vajat
  • 90 g kristálycukor
  • 2 ek fahéj, őrölt
  • 0,5 tk kardamom, őrölt
  • 1 cs vaníliáscukor

Megkenni

  • 1 tojás, enyhén felverve
  • jégcukor, apróra vágott mandula


Keverjük össze a vajat, a cukrot, a sót és kardamomot.
Melegítsük meg a tejet kb. 37 °C-ra, vegyük le a tűzről, és szórjuk bele az élesztőt. Keverjük, amíg feloldódik, majd adjuk hozzá a vajas keveréket. Fokozatosan öntsük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze, sima és rugalmas tésztát kapunk. Tegyük egy tálba, takarjuk le textilkendővel és hagyjuk duplájára kelni (kb.45-60 perc).

Keverjük össze a töltelék hozzávalóit.

Amikor a tészta megkelt, osszuk két részre.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kb. 40 x 50 cm-es nagyságú téglalappá. Egymás után kenjük meg őket a töltelékkel. Hajtogassuk be őket úgy, mint egy hivatalos levelet:

Kép forrása: http://mondomulia.overblog.com/fabrique-bakery-and-cinnamon-buns

Vágjuk fel a tésztát kb. 2 cm széles csíkokra, amiket majd vágjuk hosszában de nem teljesen végig ketté (a felső része vágatlan, úgy néz ki, mint egy nadrág két szárral).
Tekerjük össze csomóvá, tegyük zsírpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le textilkendővel és hagyjuk 30 percig kelni.
Sütés előtt kenjük meg tojással (megszórhatjuk jégcukorral ) süssük előmelegített 250 °C hőmérsékletű sütőben 8-11 percig.

Forrás: http://call-me-cupcake.blogspot.se/2013/10/cinnamon-buns.html

10/01/2015

Lámpás keksz

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Halloween szimbóluma évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa.
Ami távol tartotta a gonosz szellemeket, és világított a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

"Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált." Forrás: edenkert.hu

Töltelék: Sütőtök lekvár
Hozzávalók
  • 450 g sütőtökhús
  • 2 ek cukor
  • 1 db narancs, nagy és lédús
  • 1 db citrom
  • csipet só
A sütőtököt reszeljük le, öntsük hozzá a cukrot, sózzuk és hagyjuk egy fél órán át pihenni, hogy levet eresszen.
Reszeljük le a narancs és a citrom héját, nyomjuk ki a levüket.
Öntsük a pihentetett tökre és kis lángon, gyakran kevergetve főzzük kb. 30 percig.
Töltsük sterilizált üvegbe. (A maradékot tároljuk hűtőszekrényben !)

Keksz
Hozzávalók (kb. 20 db)
  • 300 g liszt
  • 120 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 2 db tojássárgája + 1 db a kenéshez
  • csipet só
A puha vajat keverjük krémesre a tojásokkal, a sóval, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjunk belőle rugalmas, nem ragadós tésztát.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe.
Osszuk két részre, nyújtsuk vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra. Az egyikből feléből vágjuk ki az alját, ezek teli lapok, 7 cm-es kiszúróval/pohárral,  a másik feléből pedig ugyanekkora lapokból (lisztbe mártott) késsel vágjuk ki a szemeket, a kaján vigyort ;)
Állítsuk össze a kekszet, a felső és az alsó lap közé egy kiskanálnyit töltsük a lekvárból, a töltelék csak középre kerüljön. Egy villa segítségével nyomkodjuk össze a széleket. A tetejét kenjük meg tojássárgájával.
Süssük előmelegített sütőben 180 °C hőmérsékleten 12-15 percig, aranybarnára.

Forrás: http://lillaya.livejournal.com/95815.html

Ez a tészta lekváros (narancs, barack) töltelékkel egy másik formában is megtalálható a blogon:


Recept: http://chefcricket.blogspot.hu/2014/07/lekvaros-csillagsuti.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)