3/31/2014

Alakíts ki a tojásoknak egy üreget a hosszában kettévágott főtt burgonyában, fűszerezd sóval, borssal, megszórhatod friss zöldfűszerekkel, csipetnyi reszelt sajttal ..., üss bele egy-egy tojást.
Süsd 175 °C hőmérsékletű sütőben 15 percig.

Forrás: http://www.babble.com/best-recipes/baked-eggs-in-potato-skins
3/28/2014


Zacskóból vágott darabbal (pl. sütőzacskó) bélelj ki egy kerek tálkát, a felületét vékonyan kend meg olívaolajjal.
Üsd bele a nyers tojást, és kösd össze a képen látható módon, majd rögzítsd egy fakanálra.
Lógasd bele a forró vízbe és főzd 10 percig (kb. tojás méretét vedd figyelembe).
Bonts ki a megfőtt batyukat, ültesd őket pici tejszínnel elkevert, fűszerezett (só, bors) majonézre. Díszítsd tetszés szerint (pl.: snidling, petrezselyem). Tálalásig tartsd a hűtőben.

Forrás: http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Jajka-w-majonezie-sakiewki.html
3/28/2014

A sárgájákat kiemeljük a kettévágott főtt tojásokból,
összekeverjük apróra vágott zöldfűszerekkel, majonézzel és visszatöltjük a helyére.
A vékony szeletelt lazacból (v. sonkából) rózsákat készítünk, beleállítjuk a tojásba, petrezselyemmel dekoráljuk.

Forrás: http://gotovimvse.com/recipes/223
3/27/2014


Válaszd szét a sárgáját a fehérjétől.
A sárgájákat tedd összekötött aljú zacskóba pl. sütőzacskó, (lásd kép). Főzd meg.

Egy tiszta üdítős vagy tejes dobozba öntsd bele a fehérjéket és tedd a közepére a megfőtt (zacskóból kibontott) sárgájákat.
A doboz alá, a főzés megkezdése előtt érdemes tenni egy textilt, hogy a doboz alja közvetlenül ne érintkezzen a fazék aljával.

A sárgáják, mint a képen feljönnek a tetejére és ki fognak lógni, ezt úgy lehet megakadályozni, hogy fakanállal a főzés első percében kézzel visszanyomjuk! (A blogger ezt nem tette az övé a képen ezért kilóg.)
Az egy perc leteltével már nem kell tovább őrizni, de azért, hogy nehogy felboruljon érdemes a tetejére tenni pl. egy tányért súlynak.

30 percig főzzük, és még 10 percig hagyjuk benne a forróvízben, mielőtt kivennénk és levágnánk róla a kartondobozt.

Forrás: http://bronislawa70.blox.pl/2012/04/Jajka-kwadratowe.html
3/26/2014

Papucs-szendvics

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása




Papuuuuucs! - kiabálta egész gyerekkoromban az Anyám. Néha eszembe jutott, lehet az új szomszéd azt hiheti ez a nevem ;)

Forrás:http://www.dobrzuszka.pl/sniadanie/1359
3/25/2014

Tavaly csináltam először, de olyan hamar elfogyott, hogy már alig vártam a tavaszt. Ha kinézek az ablakon már sárgul a rét, itt az idő!
Mire jó ez a szirup?
Lehet pl. vajas kenyérre kenni, sütire, mákos gubára, fagyira csorgatni...
Egész télen minden sütis receptbe ezt használtam méz helyett.
Vagy felönthetjük szódával, és egy kis plussz frissen facsart citromlével isteni finom üdítővé alakul.

Hozzávalók

  • 2 nagy marék pitypang
  • 1 kg cukor
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • 1 l víz (hideg)

Forgalmas utaktól távoli helyről gyűjtsük a virágot, mert jobb nem megmosni, hogy a virágpor rajta maradjon a szirmokon. Azonnal kezdjünk hozzá az elkészítésnek!
Sok mindent próbáltam, de a legjobban az vált be, ha egy ollóval egyszerűen levágtam a szirmokat, így nem került bele a keserű zöld rész.
Az így előkészített szirmokat egy fazékba tettem, felöntöttem a hideg vízzel, és kis lángon felforraltam.
Megvártam míg kihűl és betettem egy éjszakára pihenni a hűtőszekrénybe.
Másnap leszűrtem, a főzethez öntöttem a citrom levét, és a cukrot.
Kis lángon felforraltam (fedő nélkül!), majd azonnal levettem a tűzről, hagytam, hogy langyosra hűljön. Majd ezt még kétszer-háromszor végig csináltam vele (forral-hűt-forral-hűt-forral), közben szépen be is sűrűsödik.
A végeredmény állagában méz szerű. Fertőtlenített üvegekbe töltöttem, és feltettem a polcra. Olyan szép a színe, mint az aranyló napsugár. Ha az ízét kérdeznétek azt mondanám selyemcukor.
Természetesen lehet variálni, vaníliás cukrot tenni hozzá, narancsot a citrom helyett ...

3/19/2014

3/17/2014

Akár a maradék húslevesből is elkészíthetjük.

Hozzávalók

  • 1 cs fagyasztott leveles tészta, felengedve
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 db vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 0,5 tk só
  • 0,5 tk frissen őrölt bors
  • 2,4 dl főzőtejszín
  • 4,3 dl csirkehúsleves
  • 70 dkg főtt csirkemell, kockára vágva
  • 2 nagy burgonya, főzve és kockára vágva
  • 2 nagy sárgarépa, kockára vágva, puhára párolva
  • 15 dkg fagyasztott borsó

A tésztából nyújtsuk két 22 x 33 cm nagyságú téglalapot lisztezett deszkán. Az egyik lapot vágjuk hosszában, a másikat meg keresztben 2,5 cm széles csíkokra.
Szőjük meg a csíkokból a mintát egy zsírpapírral bélelt sütőlapra (lásd kép).
A húsos töltelék elkészüléséig toljuk be a hűtőszekrénybe!
Melegítsük elő a sütőt 220 °C hőmérsékletűre.
Egy 22 x 33 cm nagyságú tepsit kenjük ki vajjal/olajjal.
Egy nagy serpenyőben, olvasszuk fel a vajat közepes lángon, pirítsuk meg rajta a hagymát (3-5 perc). Szórjuk rá a lisztet, ízesítsük sóval, borssal. 2-3 percig keverjük folyamatosan.
Lassan adjuk hozzá a csirke húslevest és a tejszínt, keverjük simára, kb. 2-3 perc alatt besűrűsödik. Ha szükséges egy kis tejszínt még adhatunk hozzá.
Keverjük hozzá a csirkét, a burgonyát, a sárgarépát és a borsót.
Öntsük egy jénaiba vagy olyan sütőedénybe, amiben ha kész, rögtön tálalni is lehet.
Légkeveréses sütőben egy időben süssük meg a tésztával, felül a tészta, alul a húsos tepsi. Kb. 25-30 perc alatt lesz kész.
Csak közvetlen a tálalás előtt tegyük rá a tésztát a tetejére!

http://www.barbarabakes.com/2012/09/chicken-pot-pie-with-woven-puff-pastry-crust


3/07/2014

Majom vaj

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Ez tulajdonképpen egy egzotikus gyümölcskrém, ami befőttesüvegben 4-6 hétig tárolható a hűtőben. Kenyérre, sütire, kalácsra, kanálra …

Hozzávalók

  • 5 db érett banán (de ne legyen barna pöttyös a héja)
  • 570 g konzerv ananász, zúzva, nem lecsepegtetve
  • 20 g kókusz reszelék
  • 600 g cukor
  • 3 ek citromlé
Hámozzuk meg és szeleteljük bele a banánokat egy edénybe.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Amint felforrt vegyük vissza a lángot, és sűrítsük be, az állaga pépes lesz.
Merjük előzetesen sterilizált befőttes üvegekbe, hagyjuk kihűlni, fogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben.


3/03/2014

Töltött tojások

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása






A képen látható módon a tojás egyik oldalán egy kb. 2 cm átmérőjű lyukat kell kialakítani és a tojást belőle kiönteni.
Az üres héjakat először sima vízben, aztán meleg szódabikarbónás vízben kell átmosni, majd kiöblíteni.
Tetszés szerint lehet apróra vágott sonkával, főtt kukoricával, borsóval ... tölteni, lehet közben gondolni a díszítésre, akkor a tojás falához tapasszunk pl. petrezselyem levelet, vagy mint 3. képen szív alakra vágott sonkát ...
Ha megtöltöttünk akkor öntsük fel meleg húslevesben/erőlevesben oldott zselatinnal (elkészítés arányai a zacskón).
Egy éjszakára minimum érdemes a hűtőszekrénybe tenni mielőtt lebontanánk a héjat, és bezsebelnénk az elismerő pillantásokat 


Réteges pudingos variáció



3/03/2014
snackpicks.com
3/02/2014

Almanyuszik

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása



3/01/2014

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)